Biografie

Henriette Feith studeerde solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne Meijer. Zij heeft zich vanaf haar afstuderen voornamelijk toegelegd op barok-, oratrorium- en kamermuziek.

Zij vormt al sinds haar studie een vast duo met de pianist Maurice Lammerts van Bueren met wie zij de cd “Curiosity Killed …” opnam en met grote regelmaat liedrecitals geeft. Als duo volgden zij lessen bij Rudolf Jansen en Graham Johnson. Haar affiniteit met de oude muziek blijkt, naast vele barokconcerten in binnen- en buitenland, ook uit de samenwerking met luitist David van Ooijen. Hun recent uitgebrachte cd, “La Cecchina”, waarop een selectie liederen uit “Il Primo Libro delle Musiche” (1618) van Francesca Caccini zijn opgenomen, werd in De Telegraaf besproken onder de aanhef: “Sympathieke schoonheid”. Verder: “Prachtig repertoire, uitgevoerd met een al even prachtige en persoonlijke stem …”

Met David van Ooijen en de acteur Felix Jan Kuypers speelde en zong zij in de voorstelling “Twee werelden bewoon ik”, in een regie van Noortje Braat, over een onvermoede connectie tussen Francesca Caccini en Constantijn Huygens. Een bijzonder project was de samenwerking met jazzpianist Thijs Borsten, diens ensemble en de Senegalese zanger Mola Syla. Met hen trad zij op in de serie “De Uitdaging”. Henriette Feith zong -solistisch- bij het huwelijk van Prins Pieter-Christiaan en Anita van Eijk dat live door de NOS werd uitgezonden. Zij was jarenlang als freelancer verbonden aan het Amsterdam Baroque Choir, het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor.

Henriette Feith is initiatiefnemer en programmeur van de vocale kamermuziekserie Music On Chairs die in 2015 in Amersfoort van start ging. Zij werkte ook in dit verband samen met pianist Maurice Lammerts van Bueren, bariton Sinan Vural, het Apollo Ensemble, David van Ooijen (theorbe), Lidewij van der Voort (barokviool), Cassandra Luckhardt (gamba), mezzosopraan Cécile van de Sant, Judith Jamin (harp) Francien Post (fluit) en het Arte Duo (Lineke Lever, piano en Aubrey Snell, saxofoon). In het seizoen ’17-’18 staan concerten op het programma met Izhar Elias (gitaar) en Levan Tskhadadze (klarinet), barokensemble Fantasticus en countertenor Kaspar Kröner. Seizoen 18-19 bracht samenwerking met traverso maestro Wilbert Hazelzet, kamermuziekensemble POLLUX (Folksongs van Berio) en het Artonis pianotrio. Meer informatie op www.musiconchairs.nl

"Helder en ontroerend"

“Wat betreft de interpretatie, de sopraan Henriette Feith en David van Ooijen op theorbe verrukken en emotioneren ons van het eerste tot en met het laatste woord en noot, gezongen en gespeeld in een muzikaal discours dat de verscheidenheid aan stijlen demonstreert en ook laat zien dat het de luisteraar kan ontroeren en inspireren op ieder moment”

– Hispanica Lyra