Biografie

Henriette Feith studeerde solozang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Cora Canne Meijer. Zij heeft zich vanaf haar afstuderen voornamelijk toegelegd op barok-, oratrorium- en kamermuziek. Hiernaast heeft zij een bloeiende lespraktijk: Studio Vocaal Amersfoort.

Als kamermusicus, als Lied zangeres, voelt Henriette Feith zich als een vis in het water. Zij heeft met veel verschillende ensembles en instrumentalisten samengewerkt, en vormt al sinds haar studietijd een vast duo met pianist Maurice Lammerts van Bueren. Met hem nam zij de cd “Curiosity Killed …”op, gewijd aan het Amerikaanse Lied. Als duo volgden zij lessen bij Rudolf Jansen en Graham Johnson en inmiddels hebben zij op heel veel verschillende podia opgetreden, onder anderen voor de Vereniging Vrienden van het Lied. Haar affiniteit met de oude muziek blijkt, naast de vele barokconcerten waar zij haar solistische medewerking aan verleent, ook uit de samenwerking met luitist David van Ooijen. Hun cd, “La Cecchina”, waarop een selectie liederen uit “Il Primo Libro delle Musiche” (1618) van Francesca Caccini zijn opgenomen, werd in De Telegraaf besproken onder de aanhef: “Sympathieke schoonheid”. Verder: “Prachtig repertoire, uitgevoerd met een al even prachtige en persoonlijke stem …”

Henriette Feith is initiatiefnemer en programmeur van de vocale kamermuziekserie Music On Chairs die in 2015 in Amersfoort van start ging. Het is het haar streven de vocale kamermuziek in al haar verschijningsvormen over het voetlicht te brengen. Inmiddels stevent de organisatie af op het twintigste, speciaal voor dit podium samengestelde programma. Henriette Feith zong in deze serie samen met pianist Maurice Lammerts van Bueren, baritons Sinan Vural en Robbert Muuse, het Apollo Ensemble, David van Ooijen (theorbe), Lidewij van der Voort (barokviool), Cassandra Luckhardt (gamba), mezzosopraan Cécile van de Sant, Judith Jamin (harp) Francien Post (fluit) en het Arte Duo (Lineke Lever, piano en Aubrey Snell, saxofoon), Izhar Elias en Fernando Riscado Cordas (gitaar), Levan Tskhadadze (klarinet), barokensemble Fantasticus, countertenor Kaspar Kröner, traverso maestro Wilbert Hazelzet, kamermuziekensemble POLLUX (Folksongs van Berio) en het Artonis pianotrio. Verder zong zij met barokhoboïst Marcel Ponseele, fagottist Wouter Verschuren, claveciniste Kathryn Cok, violist Sergey Arseniev het Prisma Strijktrio en pianist Folke Nauta. Componisten die voor de serie hebben geschreven zijn Joost Kleppe, Noëmie Schermann, Daan Manneke en Anne-Maartje Lemereis. Voor informatie over de concerten: www.musiconchairs.nl

Henriette Feith was jarenlang als freelancer verbonden aan het Amsterdam Baroque Choir , o.l.v. Ton Koopman, Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor.

"Helder en ontroerend"

“Wat betreft de interpretatie, de sopraan Henriette Feith en David van Ooijen op theorbe verrukken en emotioneren ons van het eerste tot en met het laatste woord en noot, gezongen en gespeeld in een muzikaal discours dat de verscheidenheid aan stijlen demonstreert en ook laat zien dat het de luisteraar kan ontroeren en inspireren op ieder moment”

– Hispanica Lyra