Biografie

Henriette Feith studeerde solozang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Cora Canne Meijer. Zij heeft zich vanaf haar afstuderen voornamelijk toegelegd op barok-, oratrorium- en kamermuziek.

Hoewel zij met verschillende instrumentalisten samenwerkt, vormt zij sinds haar studie een vast duo met de pianist Maurice Lammerts van Bueren. Met hem nam zij de cd “Curiosity Killed …”op, gewijd aan het Amerikaanse Lied. Als duo volgden zij lessen bij Rudolf Jansen en Graham Johnson. Haar affiniteit met de oude muziek blijkt, naast de vele barokconcerten waar zij haar solistische medewerking aan verleent, ook uit de samenwerking met luitist David van Ooijen. Hun cd, “La Cecchina”, waarop een selectie liederen uit “Il Primo Libro delle Musiche” (1618) van Francesca Caccini zijn opgenomen, werd in De Telegraaf besproken onder de aanhef: “Sympathieke schoonheid”. Verder: “Prachtig repertoire, uitgevoerd met een al even prachtige en persoonlijke stem …” Zij zingt met grote regelmaat oratoriumconcerten in den lande, bij vele verschillende oratoriumkoren.

Henriette Feith is initiatiefnemer en programmeur van de vocale kamermuziekserie Music On Chairs die in 2015 in Amersfoort van start ging. Omdat zij zich zeer op haar plek voelt in de kamermuziek, is het haar streven de vócale kamermuziek, in al haar verschijningsvormen, over het voetlicht te brengen. Zij werkte in dit verband samen met pianist Maurice Lammerts van Bueren, bariton Sinan Vural, het Apollo Ensemble, David van Ooijen (theorbe), Lidewij van der Voort (barokviool), Cassandra Luckhardt (gamba), mezzosopraan Cécile van de Sant, Judith Jamin (harp) Francien Post (fluit) en het Arte Duo (Lineke Lever, piano en Aubrey Snell, saxofoon), Izhar Elias (gitaar) en Levan Tskhadadze (klarinet), barokensemble Fantasticus en countertenor Kaspar Kröner. Seizoen 18-19 bracht samenwerking met traverso maestro Wilbert Hazelzet, kamermuziekensemble POLLUX (Folksongs van Berio) en het Artonis pianotrio. Seizoen 19-20 brengt onder andere een project met bariton Robbert Muuse, barokhoboïst Marcel Ponseele, fagottist Wouter Verschuren en claveciniste Kathryn Cok. Meer informatie op www.musiconchairs.nl 

Henriette Feith was jarenlang als freelancer verbonden aan het Amsterdam Baroque Choir , o.l.v. Ton Koopman, Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor.

"Helder en ontroerend"

“Wat betreft de interpretatie, de sopraan Henriette Feith en David van Ooijen op theorbe verrukken en emotioneren ons van het eerste tot en met het laatste woord en noot, gezongen en gespeeld in een muzikaal discours dat de verscheidenheid aan stijlen demonstreert en ook laat zien dat het de luisteraar kan ontroeren en inspireren op ieder moment”

– Hispanica Lyra