Biografie

Henriette Feith studeerde solozang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Cora Canne Meijer. Zij heeft zich vanaf haar afstuderen voornamelijk toegelegd op barok-, oratrorium- en kamermuziek. Hiernaast heeft zij een bloeiende lespraktijk: Studio Vocaal Amersfoort.

Als kamermusicus, als lied zangeres, voelt Henriette Feith zich als een vis in het water. Zij heeft met veel verschillende ensembles en instrumentalisten samengewerkt, en vormt al sinds haar studietijd een vast duo met pianist Maurice Lammerts van Bueren. Met hem nam zij de cd “Curiosity Killed …”op, gewijd aan het Amerikaanse lied. Als duo volgden zij lessen bij Rudolf Jansen en Graham Johnson en inmiddels hebben zij op veel verschillende podia opgetreden, onder anderen voor de Vereniging Vrienden van het Lied. Haar affiniteit met de oude muziek blijkt, naast de vele barokconcerten waar zij haar solistische medewerking aan verleent, ook uit de samenwerking met luitist David van Ooijen. Hun cd, “La Cecchina”, waarop een selectie liederen uit “Il Primo Libro delle Musiche” (1618) van Francesca Caccini zijn opgenomen, werd in De Telegraaf besproken onder de aanhef: “Sympathieke schoonheid”. Verder: “Prachtig repertoire, uitgevoerd met een al even prachtige en persoonlijke stem …”

Henriette Feith programmeerde de vocale kamermuziekserie Music On Chairs die van 2015 tot en met 2022 in Amersfoort werd georganiseerd in de St Aegtenkapel. Zij bracht hiervoor vele nationaal en internationaal bekende instrumentalisten en zangers bij elkaar ten einde de vocale kamermuziek in de breedste zin van het woord over het voetlicht te brengen. Uit deze programma’s ontstonden meerdere langdurige samenwerkingen zoals met pianiste Lineke Lever, en gitarist Izhar Elias. Ook werden in deze serie regelmatig compositie opdrachten verstrekt aan componisten als Joost Kleppe, Anne Maartje Lemereis, Nico Hovius en Noëmi Schermann.

Tijdens de coronapandemie maakte Henriette Feith, samen met luitist David van Ooijen en pianist/theatermaker Thijs Borsten, de passie voorstelling De Vrouw van Pilatus. Hier werken ook Dieuwertje Blok als verteller, zanger en trompettist Jeroen Zijlstra en contrabassist Jasper Somsen aan mee. De productie beleeft dit jaar zijn vierde seizoen.

Henriette Feith was jarenlang als freelancer verbonden aan het Amsterdam Baroque Choir, het Nederlands Kamerkoor en het Groot Omroepkoor. Zij geeft les bij Studio Vocaal Amersfoort, aan zowel beginnende als (ver) gevorderde zangers. Ook begeleidt zij vocale ensembles.   Sinds 2023 is zij lid van de Raad van Advies voor Artistieke zaken (RAA) van de vereniging Vrienden van het Lied. Ook is zij sinds kort als gastprogrammeur klassieke muziek verbonden aan theater Flint in Amersfoort.

"Helder en ontroerend"

“Wat betreft de interpretatie, de sopraan Henriette Feith en David van Ooijen op theorbe verrukken en emotioneren ons van het eerste tot en met het laatste woord en noot, gezongen en gespeeld in een muzikaal discours dat de verscheidenheid aan stijlen demonstreert en ook laat zien dat het de luisteraar kan ontroeren en inspireren op ieder moment”

– Hispanica Lyra