Workshops

Met enige regelmaat worden docenten “van buiten” uitgenodigd om lezingen of workshops te geven. Deelnemers ervaren deze frisse blik als een aanvulling op hun reguliere zanglessen.  Ook deelnemers die niet bij Studio Vocaal Amersfoort zingen zijn hierbij nadrukkelijk van harte welkom!

E

Terugblik: Workshop Bachcantate

25 februari, 1 & 2 maart 2024

Zondagmiddag 25 februari, vrijdag avond 1 maart en de hele dag zaterdag 2 maart werkten zangers van Studio Vocaal Amersfoort aan Bach cantate BWV 186 “Ärgre dich, O Seele, nicht” van J.S. Bach. Zij kregen de kans aria’s en recitatieven te werken, naast de koordelen, met het barokensemble The Sprightly Companions, onder leiding van dirigent Peter Frankenberg. De vocale begeleiding was, naast Henriette Feith, in handen van Falco van Loon .

Het was fantastisch hoe mooi de ingewikkelde recitatieven gebracht werden en de aria’s en het duet zeer fraai werden gezongen. Het ad hoc koor -waarin zangers van SVA waren aangevuld met zangers “van buiten”- zong alsof het al jaren een vast ensemble was.

Het geheel werd afgesloten met een bescheiden concert voor vrienden en familie en daarna was er een zeer verdiende borrel!

Het was zeer zeker een groot succes en we denken al na over een vervolg …

E

Terugblik: OPERA!

23 en 24 juni 2023

Op vrijdagavond 23 en zaterdag 24 juni organiseerde de studio een workshop voor zangers rondom de opera. Mezzosopraan Cécile van de Sant, internationaal opera- lied- en concertzangeres werkte, samen met pianist Gilbert den Broeder, met acht zangers aan opera-aria’s. Het was een enorm leerzame workshop voor allen. Iedereen werd uitgedaagd om de stem zo vrij mogelijk te laten klinken en om zo alle ruimte te hebben voor de expressie. Wat een stappen werden er gezet dit weekend! Alle deelnemers en zeker ook organiserende Studio Vocaal Amersfoort, kijken er met veel voldoening op terug.

E

Terugblik: De Mélodie van Fauré

Met veel voldoening kijken we terug op de workshop “De Mélodie van Gabriel Fauré” op 10 en 11 februari 2023 in Studio Vocaal Amersfoort.

Acht zangers werkten in drie blokken (vrijdag avond en zaterdag overdag) zeer geconcentreerd aan liederen van deze Franse componist met zanegr en zangdocent en Joost van der Linden. Joost werkte om de beurt met zangers die ieder twee liederen hadden voorbereid. Hij had aandacht voor de Franse dictie, voor techniek, voor dichters en de betekenis van de poëzie. Samen met pianiste Lenny Vis tilde hij iedereen op naar een hoger plan. Omdat iedereen alle lessen meemaakte leerde iedereen zo veel meer Fauré repertoire kennen. Het was een voorrecht om Joost aan het werk te zien!

Volgend seizoen komen Joost en Lenny zeker terug, naar het nu laat aanzien met een workshop rondom liederen van Robert Schumann.

E

Terugblik: Muziek opMaat Amersfoort ensemble project

Een week later, op 17 en 18 februari organiseerde het docentencollectief Muziek op Maat Amersfoort wederom een ensemble project.

 

Ondanks het door overmacht afgezegde barbershop koorproject, werd er door verschillende ensembles hard gewerkt tijdens de repetities. Op zaterdag middag werd het publiek verrast met prachtige ensembles die Freilach, Mozart, Vivaldi en ook Roemeense volksmuziek speelden en zongen. Kijk hier voor een impressie: