DREAM WITH ME

Henriette Feith, sopraan,
Artonis pianotrio:
Anoek Brokaar, viool
Sebastiaan van Halsema, cello
Frank Oppedijk, piano

Als één van de meest voorkomende bezettingen in de klassieke kamermuziek heeft het piano trio het grote geluk dat vele grote componisten ervoor hebben geschreven. Minder voor de hand liggen werken waarbij deze combinatie aangevuld wordt met zang. Een zoektocht hiernaar heeft een zeer divers programma opgeleverd waarin de verschillende bezettingen elkaar afwisselen en er in één uur maar liefst twaalf (!) componisten de revue passeren.

Uiteindelijk vormen grote thema’s zoals liefde en verlangen de rode lijn. Afgewisseld met blijmoedige observaties, zoals in de Schotse volksliederen, de Capricieuse van Elgar of de tango van Astor Piazolla is een logisch, een “organisch” programma ontstaan.

De ingrediënten zijn buitengewoon divers. Schotse volksliederen voor zang en pianotrio door Beethoven (die nooit zelfs maar in het Verenigd Koninkrijk is geweest) en Haydn. Engelse volksmuziek klinkt ook in de arrangementen van Roger Quilter en Rebecca Clarke. Beiden stammend uit de negentiende eeuw, maar, zeker in het geval van Clarke, tot ver in de twintigste eeuw actief. Om niet al te nonchalant een hele eeuw over te slaan is daar gelukkig ook nog de Brit Edward Elgar, die reus van de laat Romantiek. Van hem klinken twee werken met Franse titels (La Capricieuse en Chanson de Matin), die ons naar het impressionisme van de onbekende Belgisch-Engelse componiste Poldowski (L’heure exquise) en de jonge 18-jarige Claude Debussy (pianotrio in G) leiden. Drie heel verschillende stukken verbeelden vervolgens allereerst het verdriet om de afwezige, “l’absent,” (Ernest Chausson, Chanson Perpétuelle), een intense ontlading in De Storm van Dmitri Schostakowitsch en het beeldschone, berustende What Lips my Lips have kissed van de Amerikaanse componist Jake Heggie (1961), waarin een schitterende rol is weggelegd voor de cello.

Liefde, liefdesverdriet, levenslust en hartstocht. Alles komt samen in de tango van grootmeester Astor Piazolla (Invierno porteño, Chiquilin, Primavera porteño). Leonard Bernstein besluit het programma met Dream with Me, ooit geschreven voor de musical Peter Pan. Naar dit beminnelijke, charmante en herkenbare lied is dit programma genoemd.

Niet alle tutti stukken zijn oorspronkelijk voor zang en pianotrio gecomponeerd. Frank Oppedijk, pianist van het Artonis Trio, heeft voor cruciale werken prachtige arrangementen gemaakt.