Recencies

Zo nu en dan ga ik naar Henriette om een aantal zanglessen te volgen. Vaak vóór een solo-optreden of bijvoorbeeld voor een auditie. Ondanks mijn eigen kennis en ervaring, heb ik zeker wat aan de lessen van Henriette. Zij weet mij altijd weer een stuk verder te brengen door haar duidelijke en positieve feedback.

Belangrijk aandachtspunt voor Henriette is de vrije stem die op een voortdurend stromende adem tot klinken komt. Zonder onnodige “maniertjes” en zonder onnodige spanning in gezichtsspieren, keel of lijf.

De kleinste belemmeringen in stem en ademstroom hoort zij feilloos en weet zij d.m.v. heldere aanwijzingen bewust te maken.
De lessen zijn geen optelsom van technische kunstjes, Henriette doet in plaats daarvan een groot beroep op het voorstellingsvermogen.
Zij is heel goed in staat om dat wat zij uitlegt ook duidelijk voor te doen.

Verder zijn haar eigen optredens ook zeer inspirerend, niet alleen qua zang maar ook qua presentatie.
Kortom: ik beveel Henriette van harte aan, aan iedereen die op zoek is naar een goede en opbouwende klassieke zangdocent.

Marca Hanegraaff, sopraan
Hoogland, 8 juni 2017

Op mijn eerste zangles zei Henriette: ‘Het enige dat je moet doen is helder, zuiver en vrij zingen.’ Maar hoe doe je dat? Het blijkt dat je juist niet zo veel moet doen, maar vooral de klank de ruimte moet geven en er heel goed naar luisteren. Met enthousiasme, gevoel voor humor, inspirerende beeldspraak en veel geduld begeleidt zij mij op deze mooie weg naar muziek maken met alles wat je in je hebt.

Jet Holleman
Hoogland, 8 juni 2017

Zangles bij Henriette ervaar ik elke keer weer als prettige en nuttige onderhoudsbeurt voor mijn stem. Vanuit haar credo “we zingen helder, zuiver en vrij” luistert Henriette kritisch en geeft zij op enthousiasmerende manier tips om de zangstem verder tot bloei te laten komen.

Svenja Ruff
20 november 2017