DICHTER BIJ RHIJNVIS

 

Een muzikale reis door de Hollandsche Romantiek

Uniek kamermuziekconcert rond de dichters en schrijvers van eind 18e, begin 19e eeuw. De gevoelige, grappige en romantische verzen van Rhijnvis Feith, Antony Staring, Jacobus Bellamy, Petronella Moens en Hieronymus Van Alphen komen weer tot leven in liederen van meer of minder bekende tijdgenoten maar ook met gloednieuwe muziek van Daan Manneke en Nico Hovius.

Henriette Feith, sopraan, Lineke Lever, piano, Sebastiaan van Halsema, cello

Een oorspronkelijk en programma rondom dichters en schrijvers rond de eeuwwisseling naar de 19e eeuw. Nederlandse dichters, tijdgenoten van de grote Goethe. In tegenstelling tot deze wereldberoemde Duitse dichter zijn de verzen van de romantische Nederlandse dichters Rhijnvis Feith, Bilderdijk, Bellamy, Staring, van Alphen veel minder bekend. En waar Goethe door de grootste componisten is getoonzet, is dat voor zijn Nederlandse tijdgenoten niet te zijn weggelegd. Althans, zo leek het, want Lineke Lever en Henriette Feith hebben na een grondige zoektocht in (digitale) archieven, bibliotheken en antiquariaten prachtige toonzettingen van hen en anderen gevonden, en hier een bijzonder programma van gemaakt. Muziek van tijdgenoten, maar ook liederen van componisten uit latere tijden zoals Theodoor Verhey, Nicolaas Hendrik Andriessen of Hans Schouwman.

Schitterende nieuwe liederen van Nico Hovius op teksten van Petronella Moens, samen met het ontroerende Bruidsmadrigaal van Daan Manneke (een bewerking van het Hooglied door Rhijnvis Feith), waarbij ook de cello een hoofdrol vervult, zijn parels in dit ongewone programma. Klik voor een impressie: https://youtu.be/Cyx6saRiHGI